Jdi na obsah Jdi na menu

Pokud je Vaše pleť příliš mastná...

Neustále se lesknoucí pleť, rozšířené póry a sklony ke vzniku pupínků. Jsou vám tyhle symptomy povědomé?  Pokud čekáte návod, jak se nadbytečné mastnoty zbavit, mám pro vás špatnou zprávu. S typem vaší pleti nehnete. To ale neznamená, že by nemohla vypadat dokonale a… matně.

Mastnou pleť poznáte bezpečně. Pokud celý den „házíte prasátka“ a nestíháte vyndávat pudr z kabelky, vítejte v klubu. Nežádoucí lesk ale není tím jediným problémem. Mastná pokožka jde totiž zpravidla ruku v ruce s dalšími nepříjemnostmi, jako jsou rozšířené póry a stejně tak i pupínky, na které je tento typ pleti kvůli vyšší produkci mazových žláz náchylnější.

S přibývajícími léty lesku ubývá
Typ pleti sice nijak neovlivníte, to ale neznamená, že se v průběhu života nemůže změnit. Projevuje se to samozřejmě hlavně v období dospívání, kdy se vlivem hormonálních změn produkce mazových žláz zvyšuje. S podobnými výkyvy se můžete setkat také během těhotenství nebo po porodu. V tomto období není mastnější pokožka ničím výjimečným. Obecně se ale s přibývajícím věkem naopak produkce mazu zpomaluje, takže je dost možné, že se s léty budete lesknout méně. A kdyby ne, dámy s mastnější pletí mají jednu výhodu – vrásky se na jejich tváři objevují později a v menší míře.

Mastná pleť snese méně, než si myslíte
Většina žen má za to, že nad mastnou pletí vyzraje častým čištěním nebo přípravky s alkoholem (pleť přece potřebuje vysušit). Opak je ale pravdou. Přehnaná péče nebo používání příliš agresivních přípravků může vést k vysušení pokožky, na což pleť reaguje obranně – začne paradoxně produkovat kožního mazu více. Pozor si dejte hlavně na kosmetiku určenou pro mladou pleť, která může být poměrně agresivní, obzvlášť v případě, že už vám není -náct. Raději používejte jemné, nemastné přípravky, které dodají potřebnou hydrataci.

Ranní a večerní rutina
A jak tedy o pleť správně pečovat? Samozřejmostí je čištění ráno a večer. Zatímco ráno stačí pleť otřít tonikem nebo jemnou čisticí vodou (tu s alkoholem používejte jen v případě, že máte opravdu hodně mastnou pleť, a i tak s ní šetřete, stačí zlehka přejet jedním tahem), večer se spolehněte na přípravky, které odstraní líčení a nečistoty. Sázkou na jistotu jsou mycí gely nebo jemná čistící mléka, která odličují šetrně a pokožku zvláční. Nakonec pleť dočistěte tampónkem s pleťovou vodou. Tak zároveň uvidíte, jestli je vaše čištění účinné.

Hydratační krémy nevynechávejte
Máte za to, že mastná pleť nepotřebuje hydrataci? Nesmysl. I mastná pokožka může být dehydratovaná. Hydratační krémy jsou proto povinností i pro vás, jen by měly být lehčí a bez obsahu oleje (oil free). Ve formě pokožku udrží také
krémy s ovocnými kyselinami, které můžete používat před spaním.
Šikovné jsou i zmatňující krémy, jen je vždy dopředu ozkoušejte v kombinaci s vaším make-upem (i ten by měl být oil free a určený pro mastnější pleť). Často se stává, že se při jeho nanášení začne krém pod ním drolit.

SOS v podobě šikovných „pijáků“
Pokud se přes den potřebujete přepudrovat, vsaďte na transparentní pudry, které na tváři nejsou vidět. Vrstvit klasický pudr několikrát denně není zrovna nejlepší nápad. Vychytávkou jsou také zmatňující ubrousky, kterými odsajete přebytečnou mastnotu, aniž byste poničily líčení. Zmatňující papírky z řady Jeunesse od Hildegard Braukmann navíc obsahují lehký transparentní pudr, který sjednotí pleť i nalíčení.

Přidejte peeling a čisticí masku
Nezapomínejte ani na doplňkovou péči v podobě pleťový masek, zaměřujte se hlavně na ty čistící. Uchýlit byste se k nim měly aspoň 1x  týdně. Jednou týdně přidejte i peeling, ale opět byste neměly sahat po přípravku, který pleť příliš vysuší. Po použití nesmíte cítit nadměrné pnutí.