Jdi na obsah Jdi na menu

Micelární vody a jejich působení na pokožku

Jak je to ve skutečnosti s těmi tolik oblíbenými micelárními vodami a proč se jim vyhýbat?

"Eau Micellaire neboli Micelární voda. Také jste si ji (jako já) pořídila v domnění, že děláte pro svou pleť něco zdravějšího a šetrnějšího? Že se odličujete a čistíte něčím lepším než běžnými gely nebo mléky? A také jste si myslela, že micelární voda je něco jako průzračná voda z podzemních pramenů nejčistčích luhů? Také jste si myslela, že micelární je prostě něco jako minerální?
Pokud jste alespoň na jednu z otázek odpověděla ANO, pak vás musím s politováním ujistit, že jste, stejně jako já, skočila na lep pohádkám o zdravé micelární vodě!
Co je micelární voda? Micelární je od slova micela. A co to je micela? Wikipedie říká, že micely jsou shluky molekul tenzidů dispergované v kapalném médiu. A co je tenzid? V podstatě saponát neboli chemický čistící prostředek.
Micelární voda se za poslední roky stala obrovským hitem v péči o pokožku. Doporučují a pochvalují si ji dermatologové, vizážisté, modelky a miliony žen po celém světě včetně Česka.

Namátkou chvalozpěvy z webu OnaDnes.cz:
„Micelární voda vznikla, aby dokázala v jediném kroku odstranit veškeré nečistoty z povrchu pleti, make-up včetně voděodolných líčidel a kožní maz bez nutnosti použít vodu či další přípravky. Stačí ji nanést na vatový tampon a vše z tváře setřít. Bez oplachování vodou. Micelární voda je navíc natolik jemná, že se většina produktů skvěle hodí pro velmi citlivou pleť.
Ptáte-li se, zda-li micelární roztok funguje, stačí se podívat na pleť francouzských žen. Bez ohledu na věk mají dokonalou, zářivou pokožku bez zarudnutí, známek vysušení či mastnosti. Jejich tajemství? Používají na obličej právě micelární vodu.“


Ale neříkejte, že jste se nikdy nepozastavila nad těmito otázkami:
„Jak by asi čistá voda dokázala odlíčit voděodolný make-up nebo řasenku?
Anebo „Kdepak by se asi v křišťálové vodě ze studánky vzaly tyhle „jarové“ bubliny s typickými odlesky do růžovo-fialova“.
A jak říká James Bond – protřepat, nemíchat … a já dodávám …. můžete micelární vodu dát dětem místo bublifuku! 


Velká psychosugesce a Lékárna to všechno posvětí!
Prodejní strategie je nad slunce jasná. Když se totiž něco prodává v lékárnách, tak je to jistě zdravím a zárukami nezávadnosti přímo nadité! No a po doporučení přímo od paní lékárnice v bílém plášti, už nemáme pražádné obavy a dílo zkázy naší pleti může být dokonáno!
A druhou taktikou jsou přímo obaly a názvy. Neškodný průhledný obal, jemné a příjemné barvy evokují pocit čistoty. A slova jako Pure, Bio, Sensibio, Bioderma … no to je přece krása! To se okamžitě všechny pochybnosti o panenské čistotě a naturálnosti produktu rozplynou jak mlha nad rybníčkem víly z pohádky ….

Ale běda, když vezmete lupu a lahvičku otočíte!
HEXYLENE GLYCOL – ředidlo, způsobuje alergické reakce, zabíjí pleti přátelské bakterie.
Disodium EDTA – syntetická látka podporující tvorbu pěny, může způsobovat alergické reakce, Váže na sebe volné radikály a nečistoty. Oslabuje buněčné membrány, nesmí být obsažen v přírodní kosmetice
Disodium Cocoamphodiacetate – plní funkci kondicionéru, opět podpora tvorby pěny, může způsobovat podráždění
Poloxamer 184 – syntetická, dráždivá látka
Citric acid, kyselina citronová, používá se k zamaskování zápachu ostatních složek, může způsobovat fotosenzitivitu (zvýšená citlivost kůže na sluneční záření)
Phenoxyethanol – Ecocert ji vyřadil ze seznamu povolených látek – toxická, škodlivá
PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES – změkčovadlo, nemělo by být používáno na citlivou pokožku
PROPYLENE GLYCOL – Zvlhčovadlo. Může způsobovat alergické reakce, zejména lidé postihnuti ekzémem by měli být na pozoru. Může způsobovat podráždění, alergické reakce, kontaktní kopřivku, nebo přecitlivělost. Pokud je často aplikován na kůži, může vyvolat podráždění

(Údaje byly opsány ze složení micelárních vod La Roche Posay, Eucerin, Bioderma.)

Co vám tedy může micelární voda způsobit?
Micelární voda při dlouhodobém používání narušuje přirozený kožní film pleti, dochází k jejímu ztenčování a vaše pleť může reagovat třeba takto:
Zašedlý obličej, ztráta pěkné přirozené barvy obličeje
Ucpávání pórů
Vyrážky, ekzémy, lišeje, šupiny
Začervenání pleti a zhoršení stavu rozšířených žilek (Já osobně potvrzuji již po týdenním používání!)
Náhlé alergie na kosmetiku, se kterou jste dříve neměla žádné potíže.
Pocit pálení ve tvářích.


Když už ji máte, nevyhazujte ji.
S respektem ke zboží, které někdo vyrobil a vy jste ho zaplatila, nemusí vaše micelární voda po přečtení tohoto článku hned letět do koše. Schovejte si ji na občasné, výjimečné použití. Třeba když nemáte dostatek času na řádné očištění, když vám váš (kvalitní, přírodní) přípravek zrovna došel nebo jako cestovní, jen na pár dní, když jste mimo domov.

Ale abych byla spravedlivá, tak na závěr ještě musím upozornit, že nejsou všechny micelární vody stejné. Jsou mezi nimi i výjimky. Ale těmi v žádném případě nejsou ty nejznámější, nejpropagovanější, nejprodávanější jako La Roche Posay, Eucerin, Bioderma, Garnier, Mixa, Balea … , ale malé firmy. Ty, k jejichž produktům si musíme najít cestu my sami. Ne ty, které na nás křičí z každého lifestylového magazínu nebo nám je vnutí někdo, kdo se prostě drží hesla: „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.“ (A protože já jím chleba, který si sama peču, tak si můžu psát, co chci :-)
Děkuji za vaši pozornost!"

Zdroj: 
https://winterinparis.blog/2016/11/01/jak-jsem-sama-na-lep-micelarnim-vodam-skocila/