Jdi na obsah Jdi na menu

Minerální oleje a jejich působení na pokožku

Proč se vyhýbat kosmetickým produktům, které obsahují minerální oleje

Minerální oleje a parafín jsou látky, které jsou součástí mnoha kosmetických přípravků, bohužel však nepřinášejí pleti potřebný efekt. Vyrábějí se ze surové ropy, která není pro naši pleť přirozenou látkou. V důsledku toho vytváří na pleti nepropustný film a vzniká tzv. okluzivní efekt. Tento efekt narušuje v pokožce tvorbu vlastní ochrany vytvářené pomocí lipidů, poškozuje kožní bariéru a pleť tak ztrácí vlhkost a vysouší se. Minerální oleje navíc také ucpávají póry a neobsahují žádné výživné látky.

Ptáte se tedy, proč kosmetický průmysl tak rád používá ve svých produktech minerální oleje a parafín? Hlavní výhodou je jejich výborná stálost, velmi nízká cena a jednoduchá zpracovatelnost v recepturách produktů hlavně při vytváření mlék a krémů.

A víte, jak poznáte, že kosmetické produkty obsahují minerální oleje či parafín? Podívejte se na níže uvedený seznam minerálních olejů a parafínů dle INCI neboli jejich mezinárodního označení ve složení přípravků, který Vám pomůže tyto látky identifikovat:

Mineral Oil
Petrolatum (vazelína)
Paraffinum liquidum
Cera Microcristallina (tuhý parafín)
Microcrystalline Wax
Ozokerit (vosk z ropy)
Ceresin (vosk z ropy)
Eucerin: směs minerálních olejů a tuku z ovčí vlny s alkoholem

Produktům, které obsahují tyto uvedené látky je tak lepší se raději vyhnout. Naopak důležité je dodávat své pleti péči pomocí výrobků, které obsahují lipidy s pletí identické a cenné rostlinné přírodní oleje.

Nezapomeňte tedy před výběrem své kosmetiky zkontrolovat její složení, ať dopřáváte Vaší pokožce tu správnou péči :-) 

                suhaya.jpg